Σελίδες

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Οι πολιτικοί απατεώνες φαίνονται από τις αντιφάσεις τους

Θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ δίνονται σε ξένους, τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα έχει φθάσει στο 1.500.000 άτομα, ενώ όσον αφορά στους νέους, άνεργος είναι ένας στους δύο.
Οι προσωρινοί πίνακες που αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τους 10.000 ανέργους που πρόκειται να εργαστούν με πεντάμηνη απασχόληση σε δήμους και περιφέρειες μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας δείχνουν ότι σχεδόν μία στις δέκα θέσεις καλύπτεται από αλλοδαπούς και κυρίως από Βούλγαρους και Ρουμάνους, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε.
Τι και αν οι θέσεις αυτές διαφημίστηκε ότι θα δοθούν σε ανέργους οι οποίοι προέρχονται από ελληνικές οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο; Οσο και αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαφημίστηκε, ακόμη και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως πρόγραμμα που θα περιορίσει την ανεργία στη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία σε ελληνικά νοικοκυριά δίχως εισόδημα να βγουν από το αδιέξοδο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και έτσι, όπως σημειώνεται ξεκάθαρα στη σχετική δημόσια πρόσκληση, εκτός από Ελληνες πολίτες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό και πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αυτόματα δικαίωμα συμμετοχής είχαν αποκτήσει τυχόν Βούλγαροι ή Ρουμάνοι που ζουν στην Ελλάδα και είναι άνεργοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι όσοι τελικά επιλεγούν στο πρόγραμμα αυτό να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ. Αλλά, όπως αναφέρεται επίσημα στα στοιχεία ανέργων του οργανισμού από το σύνολο των 1.004.545 εγγεγραμμένων ανέργων, μόλις 13.902 άτομα προέρχονται από χώρες-μέλη της Ε.Ε. Και όμως, στους προσωρινούς πίνακες υπάρχουν περίπου 1.000 δικαιούχοι, οι οποίοι αν και ζουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και επιλέχθηκαν για να δουλέψουν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες της χώρας.
Οπως αναφέρει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «η επιλογή των ωφελούμενων του προγράμματος έγινε με απόλυτη διαφάνεια και με έγκριση από το ΑΣΕΠ. Αξιοποιήθηκε το πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού και η τελική επιλογή των δικαιούχων έγινε με αυτοματοποιημένο τρόπο, χρησιμοποιώντας το σύστημα μοριοδότησης».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που ισχύει είναι ότι η τελική επιλογή για τις συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης δεν καλύπτει τις βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή να δοθεί εργασία σε ανέργους από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.
Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ανέρχονται σε 400.000 τα άτομα που βρίσκονται σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Από αυτούς, ένα πολύ μικρό ποσοστό πρόκειται να λύσει, έστω και για πέντε μήνες, το πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει. Ειδικά στο σκέλος των νέων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η ανεργία κάνει θραύση, έχοντας φτάσει τον Ιούλιο το 55,1% στην ηλικιακή κατηγορία 15-24 ετών και το 36,2% στην κατηγορία 25-34 ετών.
Μόλις χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή ενστάσεων προς τον ΟΑΕΔ για τον προσωρινό πίνακα με τους 10.000 επιλεγέντες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταλήξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του οργανισμού στον τελικό πίνακα. Αμέσως μετά θα σταλεί σε όλους τους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας. Εντός δεκαπενθημέρου το αργότερο, από την αποστολή των τελικών πινάκων, πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν ξεκινήσει δουλειά. Η αμοιβή τους ανέρχεται σε 490 ευρώ μεικτά και ειδικά για νέους κάτω των 25 ετών 427 ευρώ τον μήνα. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί ακόμη μία δημόσια πρόσκληση για άλλες 28.000 αντίστοιχες θέσεις απασχόλησης.


Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου