Σελίδες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κρούσμα λύσσας σε αγελάδες


Πρώτη φορά στην Ελλάδα βοοειδή προσβάλλονται από τον ιό της  λύσσας προκαλώντας την έντονη ανησυχία του κόσμου! Πρόκειται για δύο βοοειδή εκτροφής σε κτηνοτροφική μονάδα του δήμου Μυριοφύτου στο Κιλκίς, τα οποία θανατώθηκαν, ενώ το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στα υπόλοιπα 62 ζώα της μονάδας, που ήδη βρίσκονται σε απομόνωση.


Από το φθινόπωρο του 2012, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε αλεπού κοντά στη Σιάτιστα, η «παλιά και ξεχασμένη» ασθένεια έχει επιστρέψει στο προσκήνιο για να σκορπίσει και πάλι τον τρόμο και τον πανικό. Ηδη ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται ανησυχητικά και μέχρι σήμερα έχει προσβάλει συνολικά 37 ζώα στη βόρεια, δυτική και κεντρική Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που χτυπά αγελάδες. Πάντως οι υπεύθυνοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μαγειρεμένο κρέας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Ντουντουνάκης, τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν εγκαίρως: «Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η σφαγή των ζώων, κυρίως για προληπτικούς λόγους, ενώ ο κτηνοτρόφος θα αποζημιωθεί. Θα πρέπει να τονίσουμε πως η λύσσα μεταδίδεται μόνο από το σάλιο. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν μαγειρέψουμε το κρέας ενός μολυσμένου ζώου, ο ιός θα καταστραφεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος».

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο με ρίψεις αντιλυσσικών δολωμάτων από αέρος και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.  

Εμβόλιο

Το αντιλυσσικό εμβόλιο-δόλωμα περιέχει ζωντανό εξασθενημένο ιό κατά της λύσσας, επεξεργασμένο ώστε να είναι ασφαλής για τα άγρια και τα κατοικίδια ζώα.

«Ο εξασθενημένος ιός του εμβολίου βρίσκεται στο σάλιο του ζώου που θα φάει το δόλωμα. Γι' αυτό δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε από το στόμα του ζώου και μάλιστα με γυμνά χέρια. Αν κάποιος έρθει σε επαφή με το σάλιο ζώου που έσπασε δόλωμα στο στόμα του ή με το ίδιο το δόλωμα, θα πρέπει να επισκεφθεί νοσοκομείο προσκομίζοντας το δόλωμα μέσα σε πλαστική σακούλα. Το εμβολιασμένο άτομο, αν δαγκωθεί, πρέπει να πλύνει καλά το τραύμα με νερό και σαπούνι για 15 λεπτά και να βάλει στην πληγή οινόπνευμα ή ιώδιο, που αδρανοποιούν τον ιό».
Μετάδοση μέσω του σάλιου

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Ελένη Μπράχου, η λύσσα είναι λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που μεταδίδεται μέσω του σάλιου από το δάγκωμα μολυσμένου ζώου. «Ο ιός βρίσκεται στο σάλιο του ζώου και έτσι μπορεί να μεταδοθεί και με την απλή επαφή μέσω αμυχών του δέρματος. Εχει αναφερθεί μετάδοση του ιού με την εισπνοή του, συνήθως από περιττώματα νυχτερίδων, ενώ μπορεί να απεκκρίνεται με το σάλιο ακόμη και δέκα μέρες πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων».

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα μολυσμένα ζώα ποικίλουν και διαφέρουν από ζώο σε ζώο: «Στα κατοικίδια η νόσος εκδηλώνεται από 10 μέρες έως και δυο μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης, αρχικά με λήθαργο, ανορεξία, πυρετό και άλλα μη χαρακτηριστικά συμπτώματα, ενώ καταλήγει σε έντονη σιελόρροια, μη φυσιολογική και επιθετική συμπεριφορά, ακόμη και αυτοακρωτηριασμό. Ο θάνατος επέρχεται σε διάστημα τριών έως επτά ημερών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων».

Ο άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα: «Αρχικά είναι παρόμοια με της γρίπης. Ακολουθούν σωματική κατάπτωση, διαταραχές ύπνου, πυρετός και σε πιο προχωρημένα στάδια σπασμοί με σιελόρροια και δίψα, φωτοφοβία και υδροφοβία. Τέλος, έρχεται η παράλυση και ο θάνατος, αφού δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Σχεδόν το 100% των περιπτώσεων πεθαίνει...» λέει η κυρία Μπράχου.

Το περσινό κρούσμα με την αλεπού

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας σε ζώο στη χώρα μας μετά το 1987 εντοπίστηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2012 σε μια αλεπού στη Σιάτιστα. Πριν από την επανεμφάνιση της λύσσας το τελευταίο κρούσμα σε ζώο είχε διαπιστωθεί το 1987 και σε άνθρωπο το 1970. Την περίοδο 1951-1980 η νόσος είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και σε όλη την Ελλάδα είχαν καταγραφεί 11.472 κρούσματα σε κατοι
κίδια και 53 σε ανθρώπους, ενώ το 1953 σημειώθηκαν έξι θάνατοι ανθρώπων και το 1954 τέσσερις!

  Πηγή: http://www.madata.gr/epikairotita/social/313927.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου