Σελίδες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Το πένθος ραγίζει την καρδιά

Μάνος Σιγανός

Ο άγγλος ψυχίατρος Κόλιν Μάρει Παρκς περιέγραψε το πένθος σαν το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς». Οι ερευνητές φαίνεται σήμερα να συμφωνούν μαζί του καθώς οι έρευνες τους επιβεβαιώνουν πως η απώλεια του/της συντρόφου μας συνδέεται με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Όσοι έχουν βιώσει την απώλεια του ή της συντρόφου τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με νέα
βρετανική μελέτη.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, επιβεβαιώνει και τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τις οποίες το πένθος αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ιδιαίτερα μάλιστα στους ηλικιωμένους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «St. George's» στο Λονδίνο ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 30.000 ανθρώπους από 60 ως 89 ετών, που είχαν χάσει το έτερον τους ήμισυ μεταξύ 2005-2012.

 Η ανάλυση έδειξε ότι 16 ανά 10.000 άτομα υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε ένα μήνα από την απώλεια, ενώ μόλις 8 στους 10.000 εκδήλωσαν καρδιαγγειακό επεισόδιο από τον γενικό πληθυσμό. Με άλλα λόγια το ποσοστό καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι διπλάσιο για όσους έχασαν τον ή την σύντροφό τους. Μετά την πάροδο 30 ημερών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός σταδιακά αρχίζει να μειώνεται και πάλι.
Το πένθος, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, προκαλεί έντονο στρες στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της πηκτικότητας του αίματος, και της αρτηριακής πίεσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Πώς να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο
Το πένθος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν πρέπει και δεν μπορείτε να εμποδίσετε.
Η αναδιοργάνωση που απαιτείται μετά από την απώλεια του ή της σύντροφου αποτελεί μια επιπλέον πηγή άγχους. Σε αυτό το κομμάτι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται την ψυχολογική υποστήριξη σας. Προσπαθήστε να είστε δίπλα τους και να τους βοηθάτε.
Βοηθήστε τους να συνειδητοποιήσουν ότι τα συναισθήματα που νιώθουν είναι αναγκαία και φυσιολογικά, όπως φυσιολογικό είναι επίσης να νιώθουν οργή, θυμό ή ενοχές. Πρέπει ωστόσο να τους επισημάνετε ότι δεν έχει νόημα να κατηγορούν τον εαυτό τους.
Ενθαρρύνετε τον ηλικιωμένο να εκφράσει τα συναισθήματα του σε άτομα που του δείχνουν κατανόηση. Ενθαρρύνετε τον να παραμείνει δραστήριος, αν έχει τη δυνατότητα να βγαίνει έξω και να βλέπει τους ανθρώπους που αγαπάει.
Αν βλέπετε ότι δεν καταφέρνετε να τον βοηθήσετε μόνοι σας μην αμελήσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Πηγή: http://www.kalyterotera.gr/2014/03/blog-post_7565.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου