Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γονατίζουν οι κτηνοτρόφοι στη Θράκη

Στα όριά τους έχουν βρεθεί οι κτηνοτρόφοι της Θράκης, βλέποντας την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων να καλπάζει στην περιοχή, τα κοπάδια τους να οδηγούνται στη θανάτωση και τις αποζημιώσεις να παραμένουν ακόμη στα λόγια και στα χαρτιά. 
 
Στην Ξάνθη το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς παρά τις αρχικές αισιοδοξίες και τα χαμόγελα από πλευράς των υπευθύνων πως ο ιός υποχωρεί, νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντείνουν την ανησυχία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ωστόσο διαμαρτύρονται πως δεν λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση με αποτέλεσμα εκτός από τα κοπάδια, να αποδεκατίζεται και ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός. 
 
«Τα νέα για εμάς δεν είναι ευχάριστα. Ήδη στην Ξάνθη έχουν θανατωθεί 3.500 ζώα», σημειώνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, Κώστας Ζαφειριάδης, μιλώντας στο Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα». 
Την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα, αυτή τη φορά στο Μαγικό, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στη Γενισέα συνομιλώντας για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ιός. 
 
«Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση. Στην αρχή μας έλεγαν ότι μέσα σε 21 ημέρες εξαλείφεται ο ιός, αλλά όπως φαίνεται αυτό γίνεται σε 42 ημέρες τελικά» εξηγεί για να προσθέσει πως «εκεί που είχαμε ησυχάσει και κάναμε τον σταυρό μας, είχαμε και νέο κρούσμα. Τα πάντα παγώνουν σε μια ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από το κρούσμα που θα εντοπιστεί. Το κόστος του ζώου που θανατώνεται είναι γύρω στα 300 με 350 ευρώ ενώ οι αποζημιώσεις που δίνει η Ε.Ε. είναι σε 60 με 70 ευρώ ανά ζώο, χρήματα που δεν επαρκούν για τις πάγιες ανάγκες ενός κτηνοτρόφου και της οικογένειας του». 
 
Όπως είναι γνωστό, ο ιός ξεκίνησε το ταξίδι του στην περιοχή από τον Έβρο, ενώ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκε στην Ξάνθη και ακολούθως στην Κομοτηνή. «Υπάρχει εγκληματική αμέλεια από πλευράς της Περιφέρειας. Από τη στιγμή που υπήρχε το πρόβλημα στον Έβρο έπρεπε να προσέξουν τα σύνορα του νομού για τη μεταφορά. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που ποτέ δεν γίνεται, καταστράφηκε και καταστρέφεται ακόμη κόσμος», τονίζει ο κ. Ζαφειριάδης, συμπληρώνοντας πως ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών. 
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως εάν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που δεν βρίσκονται σε περιοχές καραντίνας, θα μπορέσουν να σφάξουν και να πουλήσουν τα ζώα τους ενόψει και τον εορτών των Χριστουγέννων, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία για ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων κρεάτων, αμφιβόλου ποιότητας, που θα κατακλύσουν την αγορά. 
 
«Ζητάμε οικονομική ενίσχυση ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε μέσα τα ζώα, όπως προστάζει η καραντίνα. Ένας που είχε πέντε δέκα μπάλες τριφύλλι για να περάσει τον χειμώνα, τις έχει ξοδέψει και φτάνουμε πλέον σε σημεία επικίνδυνα με τους συναδέλφους να λένε πως δεν αντέχουν άλλο και θα τα βγάλουν έξω τα ζώα τους», υπογραμμίζει ο κ. Ζαφειριάδης, ενώ ήδη έχει υπάρξει σχετική κινητοποίηση προς τους αρμόδιους φορείς για την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους της περιοχής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου