Σελίδες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Προσοχή στα μπισκότα κατά της λύσσας !

Ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων σε μορφή μπισκότου ή σοκολάτας κατά της λύσσας των αλεπούδων στη Μακεδονία, αλλά κάποια δολώματα παρασύρθηκαν από τον άνεμο και έπεσαν σε αυλές σπιτιών.
 Οι εναέριες ρίψεις θα πραγματοποιηθούν στους νομούς ..
της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ήδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε νομούς της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα από τις 11 έως και τις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολίων στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάστηκαν αυξημένα κρούσματα σε ζώα και ιδίως αλεπούδες.

 Το Υπουργείο Παιδείας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές και γι αυτό το λόγο με έγγραφό του ζητά από τα σχολεία να ενημερώνουν για 15 λεπτά κάθε εβδομάδα τους μαθητές.

 Τα εμβολιακά δολώματα θα περιέχουν ζωντανό ιό και είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της λύσσας στον άνθρωπο.

 Τα εμβόλια έχουν μορφή κύβου και είναι χρώματος καφέ και μοιάζουν με σοκολάτα ή μπισκότο ενώ έχουν οσμή ψαριού ώστε να απωθούν τους ανθρώπους και να προσελκύουν τα ζώα.

 Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές δεν πρέπει κάποιος να έρθει σε επαφή με αυτά.

 Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της λύσσας σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με τα 25 να αφορούν την κόκκινη αλεπού, 3 κρούσματα σκύλους ενώ βρέθηκα και μια γάτα με λύσσα.

 Πιο κάτω παραθέτουμε εικόνα με τη μορφή των εμβολίων που πραγματικά μπορούν να ξεγελάσουν τα μικρά παιδιά καθώς όπως προειπώθηκε μοιάζουν με σοκολατάκια και γι αυτό ακριβώς το λόγο αν κάποια σχολεία βρίσκονται σε αγροτικές ή δασικές περιοχές ή πραγματοποιήσουν εκδρομές στην ύπαιθρο οφείλουν να ενημερώσουν τους μαθητές.



 Σε περίπτωση που κάποιος βρει ένα εμβόλιο λύσσας σε κατοικημένη περιοχή συνιστάται να το πιάσει με γάντι ή με μια σακούλα και να το μεταφέρει σε μη πολυσύχναστη περιοχή ή στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.


 Ήδη στις ιστοσελίδες κάποιων σχολείων έχουν αναρτηθεί πληροφορίες για τη λύσσας.

 Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του 1ου δημοτικού σχολείου Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης παρατίθενται οι ακόλουθες πληροφορίες:

 1. Η λύσσα που επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα μπορεί να προσβάλλει όλα τα θηλαστικά ζώα και τον άνθρωπο.

 Είναιζωοανθρωπονόσος. Αν δεν γίνει έγκαιρα πρόληψη και αντιμετώπισή της είναι θανατηφόρα για τα ζώα και τον άνθρωπο.

 2. Ο άνθρωπος μολύνεται αν δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί ή έρθει σε επαφή με σάλια μολυσμένου ζώου.

 3. Σε περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλό πλύσιμο της πληγείσας περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι και άμεση επίσκεψη στο γιατρό για περαιτέρω οδηγίες .

 4. Πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με άγνωστα ζώα (άγρια, αδέσποτα και άλλα). Ιδιαίτερα τα παιδιά να αποφεύγουν να πιάνουν, να χαϊδεύουν ή γενικά να χειρίζονται άγνωστα σε αυτά ζώα.

 5. Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή κάποιου ένα ζώο νεκρό ή με ασυνήθιστη θα πρέπει να ειδοποιεί αμέσως τις τοπικές κτηνιατρικές ή δασικές αρχές.

   Πηγή: http://taxalia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5683.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου