Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τα 10 πιο όμορφα λιμάνια της Ευρώπης (φωτογραφίες)

Έστω πως ξυπνάω σ' ένα αμπάρι, ανάμεσα σε μονόφθαλμους συναδέλφους μου. Και καθώς τεντωνόμαστε, σε μια κρίση δημοκρατίας του καπετάνιου, μας ζητά να επιλέξουμε το λιμάνι που θα γίνει ο επόμενος στόχος μας.  Σκέφτομαι που θα απολάμβανα έναν νικητήριο καφέ. Η λίστα των καλύτερων λιμανιών είναι:




10. Κωνσταντινούπολη




Μπαίνοντας με το πλοίο στο Χρυσό Κέρας, το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι τόσο η φυσική ομορφιά του τοπίου, όσο οι επιβλητικές ανθρώπινες κατασκευές που «αιχμαλωτίζουν» το βλέμμα σου. Το Μπλε Τέμενος, η Αγία Σοφία και το ανάκτορο Τοπ Καπί σε καλωσορίζουν στην πόλη που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους: την Ανατολή και τη Δύση.
9. Βαρκελώνη




Είναι το πιο δημοφιλές λιμάνι της Μεσογείου και ίσως όχι άδικα. Η Βαρκελώνη είναι η πόλη των αντιθέσεων: μυτερά βουνά δίπλα σε τεράστιες, αμμώδεις παραλίες και αστραφτεροί ουρανοξύστες δίπλα σε γοτθικά ανάκτορα.
8. Φλαμ




Ανάμεσα στα φιόρντ της Νορβηγίας βρίσκεται ένα γραφικό χωριουδάκι με έντονα βαμμένα σπίτια και ψηλούς, πράσινους λόφους που στέκουν ακηλίδωτοι δίπλα σε κρυστάλλινα νερά. Είναι το χωριό Φλαμ, μία ευχάριστη έκπληξη για όποιον επιλέξει να κάνει κρουαζιέρα στο μεγαλύτερο φιόρντ της Νορβηγίας, το Sognefjord.
7. Μάλτα




Μπαίνοντας στο λιμάνι Βαλέτα, νομίζεις πως μεταφέρθηκες ξαφνικά σε άλλη εποχή… Με 7.000 χρόνια ιστορίας στην πλάτη της και τοπίο που θυμίζει έντονα έρημο, δεν είναι να απορεί κανείς που η Μάλτα αποτέλεσε συχνά πηγή έμπνευσης για διάφορες ταινίες εποχής, όπως η Τροία και ο Μονομάχος.
6. Πόρτο Φίνο



Καταπράσινες πλαγιές που φτάνουν μέχρι το κύμα. Παραδοσιακά σπίτια σε παστέλ αποχρώσεις και μία προβλήτα γεμάτη με μοντέρνα κότερα. Το λιμάνι του Πόρτο Φίνο, κρυμμένο στο μικρό Κόλπο του Τικίλιο στην Ιταλία, έχει κάτι από «αέρα» Καραϊβικής.
5. Ντούμπροβνικ




Στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας, βρίσκεται μία αρχαία πόλη περιτριγυρισμένη από πέτρινα τείχη και εντυπωσιακά οχυρά. Το Ντούμπροβνικ θυμίζει κάτι από την παλιά πόλη της Βενετίας, μόνο που αντί για κανάλια, έχει στενά, μαρμαρόστρωτα δρομάκια.
4. Νάπολη



Σημαντικό εμπορικό κέντρο από αρχαιοτάτων χρόνων, η Νάπολη, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, χτίστηκε στο σημείο όπου η θάλασσα ξέβρασε νεκρή τη σειρήνα Παρθενόπη, αφού την απέρριψε ο Οδυσσέας. Το πλούσιο, πολυπολιτισμικό παρελθόν της και η γεωγραφική της θέση δίπλα σε εξίσου διάσημα αξιοθέατα της Ιταλίας, όπως η Ακτή Αμάλφι, η Πομπηία και το Σορέντο, καθιστούν τη Νάπολη ιδανικό τουριστικό προορισμό. Το δε λιμάνι κερδίζει έξτρα πόντους, χάρη στο άγρυπνο «βλέμμα» του Βεζούβιου…
3. Σαντορίνη




Ασβεστωμένα σπίτια, σκαρφαλωμένα πάνω σε ηφαιστειογενή βράχια, «αγναντεύουν» το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και την κόκκινη Καλντέρα. Γραφικά χωριά με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, μικρές πλατείες και εκκλησιές με γαλάζιους τρούλους, φιδωτά καλντερίμια με εκατοντάδες σκαλιά και το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Σαντορίνη, το νησί με την επιβλητική ομορφιά και τη θέα που σου κόβει την ανάσα. «Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη…» (Οδυσσέας Ελύτης, Ωδή στη Σαντορίνη)
2. Στοκχόλμη




Στοκχόλμη, μία πόλη που σβήνει μέσα σε καταπράσινα δάση, ακτές και κανάλια... Χτισμένη πάνω σε 14 διαφορετικά νησάκια, που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες στο σημείο που η λίμνη Μαλάρεν ενώνεται με τη Βαλτική, η πρωτεύουσα της Σουηδίας μοιάζει με έναν παράδεισο ηρεμίας και καθαρότητας.
1. Βενετία



Χτισμένη πάνω σε ένα πλήθος 117 νησίδων, που σχηματίζουν περίπου 150 κανάλια και ενώνονται με 400 γέφυρες, η Βενετία είναι μία πόλη παραμυθένια. Γνωστή και ως Βασίλισσα της Αδριατικής, η αρχαία πόλη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου και όχι άδικα. Υδάτινα κανάλια, αρχοντική ομορφιά, γόνδολες, αμέτρητες γέφυρες και μία ρομαντική ατμόσφαιρα μας αιώνες πίσω, στην Αναγεννησιακή Ιταλία

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου