Σελίδες

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μάχη στην κρίση με... πούρα "made in Pella"

Από τον Μάιο του 2012, η Κρύα Βρύση Πέλλας μπήκε δυναμικά στην εγχώρια αγορά πούρων και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί πούρα στην κατηγορία Premium Long Filler σε δύο εξαιρετικές ποικιλίες, Corona και Petit Corona.

Πίσω από το ελπιδοφόρο αυτό εγχείρημα βρίσκεται η οικοτεχνία Κωνσταντινίδη των αδερφών Άρη και Κώστα. Με μακροχρόνια πείρα στην καλλιέργεια φύλλων καπνού, τα δύο αδέλφια ονόμασαν τα πούρα τους Vamma Del Sol, δηλαδή «Απόσταγμα του Ήλιου».

Η απόφαση για την είσοδο στον αρωματικό χορό του πούρου για τα δύο αδέλφια πάρθηκε αφού σταμάτησαν την καπνοπαραγωγή. «Ο παππούς μου παρήγε ανατολικού τύπου καπνά, ο πατέρας μου Μπέρλεϊ και εμείς ως γενιά θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με βάση το τι έχει ανάγκη η αγορά, μιας και κατείχαμε ήδη την τεχνογνωσία παραγωγής φύλλων. Αναζητήσαμε τις ανάγκες των μοντέρνων καταναλωτών και είδαμε ότι ψάχνουν ασφαλή προϊόντα με νέα χαρακτηριστικά», λέει στο in2life ο κ. Άρης Κωνσταντινίδης.

Θεσμικό πλαίσιο… από την αρχή

Το «κατ’ εξαίρεση» προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο δυσκόλεψε αρκετά τα δύο αδέρφια. «Θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε και η μοναδική εταιρεία που παρήγε τότε πούρα, ο συνεταιρισμός της Ελασσόνας, είχε πάρει άδεια κατ’ εξαίρεση. Το θεωρήσαμε άδικο, παλέψαμε και καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους επίδοξους παραγωγούς. Θέλαμε να επανατοποθετήσουμε την καπνοπαραγωγή στην ελληνική ύπαιθρο σε συνθήκες αγοράς. Αν μείνουμε μόνοι μας σε αυτό, θα κάνουμε κάποια sticks και θα τελειώσει εκεί. Δεν πρέπει να τελειώσει η καπνοπαραγωγή στην Ελλάδα», τονίζει. Κάπως έτσι, οι αδερφοί Κωνσταντινίδη κατάφεραν να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος 39/43 31/3/2011 με το άρθρο 100, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μικρές μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού.

Τα πούρα

Η… Corona των αδερφών Κωνσταντινίδη αποτελείται από τέσσερα είδη καπνού και έχει μεστή γεύση και δυνατή επίγευση. Κόστιζει 6 ευρώ το τεμάχιο και κυκλοφορεί σε κουτιά των πέντε τεμαχίων.

H Petit Corona αποτελείται από τρία είδη καπνού και έχει μεστή γεύση και ελαφριά επίγευση. Κοστίζει 5 ευρώ το τεμάχιο και κυκλοφορεί σε συσκευασίες των πέντε τεμαχίων.

«Φιλοδοξούμε να βγάλουμε και ένα ωραίο ρομπουστάκι και ενδεχομένως μια μικρή ή κοντή Corona. Αναλόγως με τι ζήτηση υπάρχει κάθε περίοδο. Θα δούμε τι τύπους ζητάει η αγορά και αναλόγως θα πράξουμε. Φέτος η αγορά του πούρου έχει τεράστιους κλυδωνισμούς, είμαστε σε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος. Είμαστε από πέρσι τον Μάιο στην αγορά με μία εξαετία πολλής δουλειάς, χωρίς επιδότηση, χωρίς δανειοδότηση και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απόσβεση. Αντίθετα, ακόμα βάζουμε χρήματα», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης για το παρόν και το μέλλον του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος.

Τα πούρα Vamma del Sol θα τα βρείτε σε κεντρικά καπνοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μπορείτε και να τα παραγγείλετε ύστερα από επικοινωνία με την οικοτεχνία.



    Πηγή: http://xymakaitsouvalata.blogspot.gr/2013/02/made-in-pella.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου