Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Δικαιώθηκε από το ΕΔΔΑ η υπάλληλος της British Airways που της είχε απαγορευτεί να φοράει τον σταυρό της

Η χριστιανή υπάλληλος της British Airways Nadia Eweida ήταν η νικήτρια στην δικαστική της διαμάχη με την αεροπορική εταιρεία, που κράτησε έξι χρόνια και αφορούσε το δικαίωμά της να φορά τον σταυρό της στον χώρο εργασίας της.
Το δικαίωμα να πρεσβεύει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις υπερίσχυσε των ενιαίων ενδυματολογικών κανόνων που επέβαλε η εταιρεία στο προσωπικό της, αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Περιχαρής η Eweida, ο οποία είχε χάσει σε μια σειρά από δίκες στη Βρετανία, δήλωσε ότι η πρώτη αντίδρασή της στην απόφαση ήταν να πει: «Ευχαριστώ, Ιησού».
Αλλά η νίκη της ήρθε την ώρα που τρεις χριστιανοί έχασαν τις υποθέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η νοσοκόμα Shirley Chaplin, η οποία ήθελε να φορά ένα σταυρό με τη στολή της, και κρίθηκε ότι τα αφεντικά της είχαν το δικαίωμα να την απομακρύνουν από τις πτέρυγες, για λόγους υγείας και ασφάλειας των ασθενών.
Και το Δικαστήριο του Στρασβούργου απέρριψε τις προσφυγές δύο χριστιανών που απολύθηκαν από την δουλειά τους εξαιτίας διαφορών για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Η Lillian Ladele, που εργαζόταν στο ληξιαρχείο του Δήμου του Islington και αρνήθηκε να καταγράψει την αστική ένωση δύο ομοφυλόφιλων. Ο Gary McFarlane, σύμβουλος στο Relate, ήταν απρόθυμος να δώσει συμβουλές για το σεξ σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Η απόφαση στην υπόθεση Eweida είναι πιθανό να ανοίξει το δρόμο για τους Χριστιανούς να δηλώνουν την πίστη τους φορώντας το σταυρό στο χώρο εργασίας τους, εκτός εάν ο εργοδότης τους μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος μην τον φοράνε.
Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι εργοδότες μπερδεύονται με την απόφαση.
Απηύθυνε έκκληση για νέους νόμους από το Westminster σχετικά με τα θρησκευτικά δικαιώματα των πιστών στο να φανερώνουν και να εξασκούν τις πεποιθήσεις τους δημόσια.
Η 61χρονη Eweida είχε διαταχθεί από την British Airways να αφαιρέσει το σταυρό που φορούσε μαζί με την στολή, έστω και αν η εταιρεία δεν είχε πρόβλημα με τα τουρμπάνια και τα βραχιόλια που φορούσαν οι Σιχ υπάλληλοι και τις μαντίλες που φορούσαν οι μουσουλμάνες.
Μετά τη νίκη της είπε: «Είμαι συγκλονισμένη, αλλά περιχαρής. Όταν άκουσα το αποτέλεσμα κυριολεκτικά χοροπήδησα από τη χαρά του και είπα "σε ευχαριστώ, Ιησού".
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που τα δικαιώματα των χριστιανών έχουν δικαιωθεί. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο αντίκτυπο και θα ενθαρρυνθούν και άλλοι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι πάρα πολύ συνεσταλμένοι να φορούν τους σταυρούς τους, ώστε να μην φοβούνται να δείξουν την πίστη τους».
Η Eweida είναι αιγυπτιακής καταγωγής Χριστιανή της Κοπτικής εκκλησίας.
Η απόφαση του Στρασβούργου αναφέρει ότι ενώ η εταιρία είχε το δικαίωμα να προστατεύσει την εταιρική εικόνα της, ο σταυρός της κυρίας Eweida ήταν διακριτικός και δεν μπορεί να επηρέαζε την επαγγελματική εμφάνισή της».
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης ήταν αντίθετοι στα αιτήματα της και σε εκείνα των άλλων τριών χριστιανών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρεί τις αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων.
Ωστόσο, χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε ότι ήταν «ευτυχής ότι η αρχή του να φοράς θρησκευτικά σύμβολα στην εργασία έχει γίνει δεκτή - οι άνθρωποι δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Ο Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης Δρ John Sentamu χαιρέτισε την απόφαση. «Οι Χριστιανοί και οι πιστοί των άλλων θρησκειών θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να φορούν τα σύμβολα της θρησκείας τους, χωρίς διακρίσεις», είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου