Σελίδες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο «πλανητάρχης» των δέντρων

Η μεγαλύτερη σεκόια, ύψους 87 μέτρων και ηλικίας... 3.200 ετών!... Είναι τα μεγαλύτερα και τα αρχαιότερα δέντρα που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι γιγαντιαίες σεκόιες ευδοκιμούν μόνο στην οροσειρά Σιέρρα Νεβάδα των ΗΠΑ και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο «Πρόεδρος», το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο της Γης, το οποίο υπολογίζεται ότι είναι 3.200 ετών.

Οι σεκόιες μπορούν να φθάσουν σε ύψος τα 90 μέτρα. Ο «Πρόεδρος» έχει ύψος 87 μέτρα, ενώ η διάμετρος του κορμού, στη βάση του, ξεπερνά τα 15 μέτρα. Το συγκεκριμένο δέντρο έχει επιβιώσει από φωτιά που προκλήθηκε από κεραυνό. Η κορυφή του είναι καμένη, αλλά το υπόλοιπο δέντρο είναι υγιές και καταπράσινο.

Και μπορεί αυτή η σεκόια να είναι το δεύτερο δέντρο σε ύψος, στον κόσμο, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο ογκώδες από τον κόκκινο ευκάλυπτο της Αυστραλίας που φθάνει τα 97 μέτρα.

Ο «Πρόεδρος» προσέλκυσε το ενδιαφέρον του φωτογράφου Μάικλ Νίκολς, ο οποίος πέρασε δύο εβδομάδες στη Σιέρρα Νεβάδα, φωτογραφίζοντας το επιβλητικό δέντρο. Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν το μεγαλείο του «Προέδρου», αλλά και των δέντρων που τον πλαισιώνουν στο δάσος!
















         

       Πηγή:http://piestirio.blogspot.com/2012/11/blog-post_5280.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου