Σελίδες

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη φορολογία. Τι καταργείται

Μεγάλες ανατροπές επέρχονται στο φορολογία ακινήτων και εισοδημάτων από το 2013 με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σύντομα  θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, περικόπτονται κατά 50% στις περισσότερες περιπτώσεις οι
......
φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στην αγορά και κατοχή ακινήτων από πάσης φύσεως προέλευση  (μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές), σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» για τον φορολογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Παράλληλα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Στο  σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός του επομένου μηνός στη Βουλή θα περιλαμβάνεται  σύμφωνα με το δημοσίευμα η καθιέρωση  ενιαίου  φόρου  ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ των οποίων  και οι αγρότες. Για τα αγροτεμάχια αναζητείται φόρμουλα τόσο για την καταγραφή τους όσο και για τη φορολόγησή τους.

Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων  που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας , ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος εξετάζεται να έχει αφορολόγητο όριο 100.000 -150.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας, ενώ η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θα είναι παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση αρκετών κλιμακίων με συντελεστές από 0,1% μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον ένα σύζυγο στον άλλο εξετάζεται να μειωθεί κατά 50% και να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ.

Μείωση του αφορολογήτου ορίου θα υπάρξει και για την αγορά πρώτης κατοικίας, όπου τα   όρια σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Εξετάζεται  η μείωση των ανωτέρω ποσών στις 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 για τις οικογένειες.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θεσπίζεται ένας ενιαίος συντελεστής, πιθανότατα 28%,  ενώ το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται.

Για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ προβλέπεται η κατάργηση του φόρου στα μερίσματα και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 28%. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος, επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25% αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στο 42,5%.

Ακόμη καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος και από το 2013 οι αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά (έσοδα - έξοδα) με συντελεστή 6%.

Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται και για τους μισθωτούς –συνταξιούχους. Καταργούνται οι εκπτώσεις δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφής. Εξετάζεται πάντως να διατηρηθούν οι εκπτώσεις των δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.  Από το 2013 καταργείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Καταργούνται ακόμη  τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ τα οκτώ φορολογικά κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρούνται   με μικρές αλλαγές.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα επιβάλλεται για εισοδήματα αρκετά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες .



Seleo.gr News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου