Σελίδες

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ολλανδία: Ελληνική εταιρεία σε υπόθεση σαλμονέλας, 3 νεκροί

Τρεις ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από σαλμονέλα και άλλοι 950 άνθρωποι ασθένησαν στην Ολλανδία αφού... κατανάλωσαν μολυσμένο καπνιστό σολομό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα προϊόντα, στα οποία είχε ανιχνευτείσαλμονέλα τύπου Thompson, έχουν αποσυρθεί από την αγορά, διευκρίνισε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) της Ολλανδίας, προσθέτοντας ότι περίπου εκατό άνθρωποι στις ΗΠΑ ασθένησαν "από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας".


Ο οργανισμός παρακολούθησης τροφίμων και κατανάλωσης NVWA είχε σημάνει σήματα κινδύνου στις αρχές Οκτωβρίου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μόλυνση στην ολλανδική εταιρείαFoppen Paling en Zalm, η οποία παράγει τα συγκεκριμένα ψάρια. 
Ο NVWA ζήτησε μάλιστα από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να αποσύρουν τους μολυσμένους σολομούς από τα ράφια τους.
Από την πλευρά της η Foppen, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Χάρντερβαϊκ, στην κεντρική Ολλανδία, υποστήριξε ότι για τη μόλυνση ευθύνεται μια θυγατρική της στην Ελλάδα. 
Στις 4 Οκτωβρίου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απαίτησε από την Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού, την εταιρεία που διακινούσε το συσκευασμένο καπνιστό σολομό, να αποσύρει από την αγορά όλες τις επιμολυσμένες παρτίδες, αφού ενημερώθηκε για το θέμα από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές και προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. 
Η ασθένεια εκδηλώνεται από 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου και διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες. 
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να χρειαστούν ειδική θεραπεία αλλά σε περιπτώσεις σοβαρής διάρροιας απαιτείται νοσηλεία.   

   Πηγή:http://www.eglimatikotita.gr/2012/10/3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου